Sosyal Medya

Coğrafyamız

Salih Müslim: ‘Görüşmede yoksak kararları uygulamayız’

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Cenevre -3’ün ikinci tur görüşmelerine ilişkin kendilerine henüz bir davetiyenin ulaşmadığını belirtti.



Müslim, Rojavalı temsilcilerin ikinci tur görüşmelerinde yer almamaları durumunda, toplantıda alınan kararları uygulama mecburiyetlerinin olmadığını söyledi.

Cenevre-3 görüşmelerine iliÅŸkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuÅŸan PYD EÅŸ Genel BaÅŸkanı Salih Müslim, Cenevre -3 görüşmelerinde Rojava’daki oluÅŸumların temsilcileri olmaksızın alınan her ne karar olursa olsun, Rojava halkının alınan kararlara uyma veya uygulama zorunluluÄŸunun bulunmadığını belirtti.

Görüşmelerin ikinci turunda ciddi ve büyük deÄŸiÅŸimlerin olmasını beklediklerini dile getiren Müslim, toplantı görüşmelerinde yer alan tüm tarafların büyük deÄŸiÅŸimler olmaksızın görüşmelerin aynı seyirde devam edeceÄŸi kanaatine vardıklarını dile getirdi.

Salih Müslim şöyle konuştu:

“BM Suriye Özel Temsilcisi Setaffan De Mistura’nın kaleme aldığı kararnamenin kimseye fark kılınmadığını dile getirdi. Hazırladığı bu belgenin resmiyeti bulunmamaktadır. Sadece toplantının birinci turuna iliÅŸkin düşüncelerini sıralamıştır. Belge metninde yer alan tüm baÅŸlıklar temel baÅŸlıklar olup, hayata geçirilmesi de zor ÅŸeyler deÄŸildir.

“Suriye’nin inÅŸası için mücadele yürütmekteyiz”

“Merkezi olmayan demokratik bir Suriye’nin inÅŸası için mücadele yürütmekteyiz. Bunlar belgede ifade edilmemiÅŸ hususlardır. Tabi ki bu normal bir ÅŸey. Çünkü kaleme alınan belge, toplantıda yer alan Esed Zubî, Mihemed Elûş ve BeÅŸar El-Ceferî gibilerin zihniyetine göre sıralanarak ele alınmıştır. Ä°simleri belirtilen kiÅŸilerin hepsi de Baas zihniyetinin ürünüdürler. O nedenle görüşmelerin aynı düzeyde devam edeceÄŸini düşünmüyorum.

“EÄŸer aynı seyirde devam ederse hiçbir sonuç alınabileceÄŸini düşünmüyorum. Bizde görüşmelerin seyrinin deÄŸiÅŸmesini ümit ederek daha elveriÅŸli bir durumun ortaya çıkmasını istiyoruz.

‘Görüşmede yoksak kararları uygulamayız’

“Rojava halkının temsilcileri söz konusu ikinci tur görüşmelerinde yer almazlarsa eÄŸer toplantıdan her ne karar alınırsa alınsın, bu kararları uygulama gibi bir mecburiyetimiz bulunmamaktadır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.